Ahad, 22 Februari 2009

Peperiksaan Khas Memasuki Perkhidmatan Awam Pegawai Tadbir Dan Diplomatik Gred M41

..haha..amacam..panjang kah tu tajuk.
itulah yang yang sya pii attend hari sabtu yang lalu.
syok juga la. syok minta puji. hkahkah. Ramai pula orang orang mau jadi pegawai diplomatik nie. Dalam kelas yang sya ikut tu pun ada lebih kurang 50 orang. kami guna 2 kelas. adalah dalam 100 orang. baru yang tempat kami. di kk saja ada berapa pusat exam. campur campur seluruh SABAH!..kalau boleh lepas mesti untung la..tergolong dalam orang orang yang..urm..HEBAT..mungkinla.

sya ada baca baca forum..siapa yang lulus tu exam..pii attend kursus lagi selama 3D2N entah dimana. ada uji stamina (lari lari 2.4KM dalam masa 20min yang diperuntukkan).. then debat pelbagi topik dalam dua bahasa, BM N BI. lepas selesai semua nie..siapa siapa yang masih..HEBAT..akan pii next stage.. TEMUDUGA..kalau masi hebat..baru boleh dapat tuh kerja..haha..susah kan?..

i'm keeping my fingers cross saja nie. So apa yang sya rasa pasal exam yang berlangsung 1 hari start jam 9 - 4.05 petang tu?..yang 1st paper tanya pasal apa apa yang ada kaitan sama malaysia. susah juga. pesanan untuk budak budak SPM..or..STPM.. Baca terus tu SEJARAH MALAYSIA kalau rasa rasa mau kerja sama government. SIapa cakap sejarah x penting ? ..n mau kena alert juga la sama apa apa peristiwa sepanjang tahun yang terdekat..2007,2008 begitu..

lepas tuh pengetahuan am.. karangan BM lagi.. tajuk tajuk yang diperbincangkan..sya cakap la..TIDAK SENANG!..you need to have the knowledge in order for u to discuss any of the topics. ada tiga topik. Susah o. Pilih Satu pas tu mengarang dalam 300-500perkataan.

lepas karanagan BM..ada Esei Inggeris lagi. Haha..ini pun mantap. format lebih kurang macam Buat esei BM..tapi jumlah patah perkataan 200-300..tajuk dia pun mantap juga.

Lepas berhabis berfikir menghabiskan idea buat esei BM + BI..tiba masa buat Matematik. ada 40 soalan buat dalam masa 45minit. Soalan matematik dia memang senang..tapi kalau 1 soalan pun mau buat 2 minit..kesian la..dapat jawap dalam 20 soalan saja. kena PANTAS lah menjawap sini. sya sendiri pun sempat jawab dalam 25 soalan saja..yang lain main tembak tembak saja la.

lepas buat matematik..ada tu baca passage BM + BI..and jawab 20 soalan..sya ingatkan ini part yang paling MUDAH! rupa rupanya ini yang paling SUSAH antara semua. gila betul. Pandai tu SPA save the BEST(and the exam's seater worst nightmare) for last. ahha..so lugai lugai saja lah menjawab. nasib OBJEKTIF.

anyway. Apa sya rasa. Sya rasa sya Mungkin Lulus. Tidak lah sya cakap..ala gagal lah nie..tapi sya rasa boleh LULUS..hehe.. :)

ada sya jumpa juga kawan kawan disana yang sama sama beradu nasib. Tapi diorang ada kerja..sya tiada.. ahha..at least kalau diorang fail pun diorang ada back-up(harap harap diorang FaiL!..hkakha..inda bah main main jah..)

so may the best men or women PASS la.

harap harap sya dalam golongan yang 'best' la.

ok bah tu...tapi sya mau keep on reading the our malaysia history. Penting tu..n syok juga membaca balik nie. tapi nanti sya start besok lah baca. O ya mau prepare lagi Mtest or Medsi punya exam. banyak betul nie..yalah tiada kerja kan..cuba lah semua. harap harap boleh sangkut salah satu.

tapi menurut kakak sya yang cantik itu... dia cakap.. "webber semua pun kau dapat tu, sampai kau pening kepala mau pilih mana satu!" ..AMEN to that.. hahaha

ps/ mau puasa sudah untuk yang RC(christian). Start Rabu 25/02. ok keep fasting and keep rocking the world! yehaaaaaaaaaa..

chow..

-saya yang sangat cool poreber and eber-
-merapuswz saja aku nie..-

4 ulasan:

C.Alv.B berkata...

Bah..good luck kio..

kukuanga berkata...

selain dari cantik, confident level kakak ko tinggi juga webber....

merapuswz@webber berkata...

hahaa..kukuanga..terpaksa la bah menconfidentkan diri saja kakak sya tu sama sya..mau kasi senang hati adik dia yang 'jobless' nie..hahaha..

C.Alv.B thanx..

myza berkata...

susah ke exam ni?sabtu depan exam...thanks for the info..kalau bleh bg topik esei2 tu lg besh.hohoho..noidea ape nak merapu 300-500 words nnt..hiuahua..