Isnin, 16 Mac 2009

Bontugan sinding Dusun 2008 part 1

cerita lagi..berjalan jalan diranau..hari 6 minggu lalu.
pii tengok nie bontugan sinding dusun. Sya bukan peminat sebenarnya, cousin sya bawa, sya pigi la..Plus ada si Jo-anna sue Henly Rampas!!hehe
Ini kira event juara lagu dusun la, anjuran RTM + Sabah VFM. Ada 4 kategori. Lagu paling popular(SMS 100%)..lagu terbaik(juri),Persembahan Terbaik(juri),Vokal Terbaik(juri).

sebelum sya datang sya memang tidak kenal hampir semua yang betanding. Lagu diorang pun x familiar. Diana Stephen pernah sya dengar lagu dia, Jo-anne Rampas pun pernah..yang lain lain..hhaha..memang sya x tau..

Peserta 1st Group Nokuro 29. Yang sya tau pasal diorang nie, diorang dari keningau. Itu saja. X tau yang lain lain. Lagu pun x pernah sya dengar nie. Suara penyanyi utama dia biasa saja, suara dua orang kawan dia yang lain pun biasa saja. Lagu, bolehlah untuk ramai ramai. Tapi Showmanship Group nie memang boleh tahan, mungkin ada malu malu sikit, budak budak lagi gia. Ada lag diorang lompat sana sini, communicate sama audience.





Peserta 2nd. S.Welly. Sia x pernah dengar nama dia. x pernah tengok orang dia. Lagu dia pun x pernah dengar. Grand entrance. Paling banyak penari latar(Think Noraniza Idris). The most memorable things about this guy..Too much makeup. itu saja. Dia pakai baju pink. Malas mau comment lebih lebih. hehe..anyway i applaud him for his well chereograph dance.





Peserta ke-3. Leonard Sentia. Ini cousin sya paling minat. Sebab utama dia datang pii ranau dari tambunan semata mata untuk tengok si leona lewis..opss..leonard sentia saja. sya memang x kenal, and x pernah dengar lagu dia. Tapi suara dia macam george lian. Dramatic juga la intro lagu dia. Ada backup vocals 6 orang kali tu. syok juga la.





peserta ke-4. John dautis. X kenal, x pernah dengar lagu dia. Yang sya boleh komen la, suara dia bagus. Dia cuba buat lenggok yang r'n'b punya style dalam lagu dia, tapi sya rasa, x berapa menjadi lenggok dia. Dia bawa props di pentas Gambar Mariah Carey!..hehe...lucu juga nie..





peserta ke-5 Noveson Galuan. X kenal, X pernah dengar lagu dia.. Yang sya ingat masa dia nyanyi, hurmm..masa ending saja. tiba tiba nie dia tunduk lama..rupa rupanya dia tunggu music lagu dia habis. hehe..Forgetable..suara dia pun sya x ingat sudah.





pesert ke-6 Danny F. Malinggi. Tau Nama dia, pernah nampak gambar dia, x tau lagu dia. Kalau ada persembahan Paling Comel..dia menang la kali. Muka dia macam satu blogger. si Kennysia. Suara dia bagus. Gaya pun bagus. Pandai senyum senyum sama audience. Ok la. Persembahan yang Comel.






peserta ke-7 Jo-Anna Henly. Tau nama dia, pernah dengar lagu dia, pernah nampak gambar dia. Apa macam dia nyanyi di Studio, begitu juga dia nyanyi Live. Tapi sia x dengar dia buat yang Growling lah..yang macam misha omar selalu buat tu. Dia nyanyi very expressive. Penuh ketegasan nie. Macam Guru BEsar Sekolah. hehe..Suara dia ok, orang dia cantik..performance pun ok.





peserta ke-8 Ben Saimon. X tau nama dia, x tau lagu dia, x pernah tengok orang dia. Tidak dinafikan, dia nie crowd punya favorite. Buka saja suara, menjerit satu dewan ranau. Suara dia unik. Dakat sudah macam alvin and the chipmunks tapi x lah sama. Squeky. Unik lah..suara n lagu dia memang sesuai lah. Yang sya kagum, Masa dia buat lenggok untuk lagu dia..huiii gila la..susah mau buat oo..memang berbakat nie orang.





peserta ke-9 Diana Stephen. Kenal nama dia, pernah dengar lagu dia, pernah tengok orang dia. Dia macam x berapa ramai peminat lah di ranau. Mula mula dia buat persembahan pakai baju kebaya nie. warna biru. Pakai glasses lagi. Macam cikgu mau pii mengajar pula. Sya pun heran kenapa dia pakai macam tu. rupa rupanya di tengah tengah lagu, yang bridge music, terus make over berabis, jadi hot-rock-chick. Rambut berubah, baju berubah. Tapi masalah dia, rambut palsu dia, x kena kasi 'gam' betul betul. Sepanjang lagu lepas dia buat tranformasi, dia pegang saja rambut palsu dia.





pesert ke-10. Linda Nanuwil. Need no more introduction la. Paling grand dari segi Dressing. Artis betul la. Sya x pernah dengar lagu dia..persembahan ok. Biasa saja. Nice vocal control la.





Siapa lah Menang?
1. Lagu popular SMS ( Leonard Sentia)
2. Persembahan Terbaik ( Leonard sentia)
3. Vokal Terbaik (Jo-Anna Rampas)



4. Lagu Terbaik (Ben Saimon)



6 ulasan:

sly berkata...

uinaa capat juga masuk blog ni pertandingan.. baru sia dgr di radio yang ari sabtu lepas.. hahaha

merapuswz@webber berkata...

haha..yabah sly..tapi kira lewat juga nie posting nie..sebab hari 6 diorg nyanyi..hari 1 baru sya post..hkakhakh..

C.Alv.B berkata...

Berbakat besar bh orang2 kita ni kan?..webber napa ko x ikut bertanding? hehehe

merapuswz@webber berkata...

uhuk!..menyindir bah si C.alv nie.
hehe..ya..sia pikir juga mau pii record satu lagu..hantar di sabah vfm..hkakha..tapi tengok dulu kalau jadi..haha..

markiekadus berkata...

Webber... First Congrats ko menghadirkan diri pigi tinguk walaupun sia nda dapat pigi. Wekekekeke

Banyak juga x tau nama, x tau lagu ko nei... bukan selama kita 'bersama-sama', sia uda bagitau ko banyak benda kah? wekekekeke... Nga nda pa... Well, sia agree dengan kemenangan si Joanna. She does have a wonderfully powerfull voice. wekekeke... Best of all, Terer cakap dusun.

Bah webber... ada 2 lai Heat Ke Next Top Entertainer sama 1 final... bila ko mo pigi???

godee berkata...

uieeee....na..buli tahan ko geng.
tp, sy hamapa la....kebanyakan artis dusun tempatan ko nda kenal....kosian...
mmmmmmmmmm......
wlaupapun, sy kgum ngan urang kita punyai bakat yang hebat...